Op deze pagina vind je instructies die handig zijn bij het maken van sieraden. 

Heb je nog wat extra hulp nodig of is de instructie niet duidelijk genoeg? Bel, mail of stuur een berichtje via het gastenboek en we helpen je graag verder. 

Wil je de instructies liever op papier ontvangen? Dat kan, voor 0,50 + verzendkosten sturen we ze naar je op. 

Maten voor sieraden volwassenen: 

Dubbel armbandje maken van elastisch nylon met verdelers:

Het elastische nylon is er in diverse diktes. Bij gebruik van kralen met een smal rijggat is het draad van 0,5 mm het handigst om te gebruiken. Bij kralen met een groot rijggat kan draad van 0,8 of zelfs 1 mm ook goed. Als de kralen geregen zijn leggen we er 3 platte knoopjes in, op elkaar. Vervolgens rijgen we, vanaf een ander beginpunt, een tweede draad erdoorheen. Ook deze krijgt 3 knoopjes.

Bij het werken met verdelers is het belangrijk om in de gaten te houden dat je niet te grote kralen gebruikt voor de verdeler en dat je bij de eerste rij de verdelers allemaal hetzelfde gaatje kiest.

Hanger maken van nietstift of oogstift 

Een oogje aan een nietstift maken:Buig de nietstift over de kraal, pak de stift met een rondbektangetje vast op een plek dat ongeveer de grootte van het ringetje is. Als de stift te lang is knip je dat later eraf. Buig het draad rond de tang naar de kraal toe. Met wat oefening krijg je zo hele mooie ronde oogjes. Knip nu het metaal dat over is van de nietstift eraf.

Veterklemmetje bevestigen

De veter of draad leg je in het klemmetje met het eind naar het oogje toe. Met een platbektangetje buig je eerst de ene kant van het klemmetje over de veter of draad heen, daarna doe je hetzelfde aan de andere kant. Zorg dat je het klemmetje goed vastklemt, zodat je de draad of veter er niet zo tussenuit kan trekken. Knijp daarvoor aan het eind de beide delen nog eens extra vast. 

Knijpkraal verberger bevestigen

Aan de draad heb je een knijpkraal gemaakt waar de knijpkraalverberger overeen wordt gelegd. Nu buig je voorzichtig met een platbektangetje de beide kanten van de opening van de verberger naar binnen toe, zodat het sluit als een bolletje. Met het tangetje kun je voorzichtig nog een beetje bijwerken, zodat het een mooi dicht kraaltje lijkt. 

Wire guardian of draadgeleider gebruiken

Een wireguardian is handig om het schuren van draad op metaal te verminderen. Hierdoor gaat het draad vaak sneller een zwakke plek vertonen en uiteindelijk breken. Steek het draad eerst door een knijpkraal, daarna door een pootje van de guardian. Buig het draad over de guardian en steek het dan van boven naar beneden door het andere pootje van de guardian en daarna weer door de knijpkraal terug. Trek het draad aan, knijp de knijpkraal dicht en knip het teveel aan draad af net onder de knijpkraal, of steek het eerst nog door de laatste kralen terug en knip het dan af. 

Kalotje gebruiken

Rijg een knijpkraal aan de draad. In het kalotje zit in het midden een gaatje. Rijg het draad door het gaatje van het kalotje op de manier zoals op de foto, met het oogje(s) naar de knijpkraal gericht. Knijp de knijpkraal stevig aan, check of deze niet meer kan bewegen door het kalotje vast te pakken en zo het draad omhoog te houden. Knip de draad net boven de knijpkraal af of rijg het terug door het gaatje van het kalotje en de kralen die daar onder komen. Knijp het kalotje dicht. Door het oogje(s) kun je nu een ringetje bevestigen voor een slotje. 

Buigringetje of oogje openen en dichtmaken

Voor het openen en dichtmaken van een buigringetje of oogje werk je met 2 tangetjes die je parallel aan elkaar op het oogje zet. Je hoeft dan alleen maar heen en weer te bewegen met de tangetjes om het oogje open en dicht te maken. Let op dat je het niet verbuigt door toch wat te trekken of te duwen (dit gebeurt soms toch ongemerkt...)

Hoe maak je een beschermengeltje

Daarvoor hebben we een kort filmpje gemaakt. 

https://youtu.be/uCJhlWMsVCk